Prohledat tento blog

čtvrtek 22. ledna 2015

Moje patchworkové začátky II.

Minule jsem vám představila svoje nářadí na patchwork. Dnes s Vámi budu vybírat materiál a vzor.

Buď nakoupíme nové látky v potřebném množství pro konkrétní projekt, který máme již vybraný nebo projedeme zásoby a budeme vybírat a skládat z toho, co najdeme a dokoupíme případně jen něco. Nebo také nic.

Začneme nějakou drobností.
Máme na výběr spoustu malých věciček, které se doma hodí a nejsou pro začátečníka tak náročné. Třeba polštář, prostírání, podkafíčko, chňapka, sedák na židli, dečka, podložka pod cokoliv atd.

Vybereme si tedy materiál. Poskládáme na stůl, co najdeme. A zkoušíme kombinace. Dvě, tři, čtyři, pět...? Je to na vás. Co se nám líbí necháme a ostatní dáme stranou.

Ladíme tón v tónu, podobné barvy, blízké barvy z palety nebo naopak kontrastní. Většinou se používají světlé a tmavé odstíny pro zdůraznění kontrastu nebo naopak podobné odstíny nebo pastelové pro jemnější vyznění vzoru a tedy i celého výrobku.




Při výběru doplňkových barev nejčastěji vycházíme z tzv. barevných schémat, což jsou do kruhu uspořádané barevné odstíny, které spolu z psychologického hlediska souvisejí.
Ke každé barvě existuje její analogická barva, která ji doplňuje a ladí s ní. Vždy se jedná o barvy, které jsou umístěny vedle sebe na ose barevného spektra . Další možností je barva komplementání, která leží na druhé straně barevného kruhu a tyto kombinace dávají pestřejší vzhled. 
Výběr správných barev ovšem nejvíce záleží na osobním a pocitovém vnímání každého jedince.


Co tedy máme na stole? Já našla toto. Nepoužiji vše, jen si z nich vyberu. Pro začátek chci něco jednoduchého. Začnu tedy jen 2-3 materiály. Nakonec jsem vybrala dva odstíny vzorované zelené a strakatou červenooranžovou. Nemusíte se držet předepsané palety, vždy si vyberte, co se líbí vám.


A další na řadě je vlastní vzor našeho výrobku. Tady je na ukázku pár jednoduchých bloků, které pak dále sešíváme do potřebné velikosti, případně prokládáme nebo obšíváme proužky.








Při plánování množství materiálu nezapomeňte na švy. U čtverce vám švy ukousnou 4 strany a trojúhelník ubere na 3 stranách. 

Příště budeme krájet a skládat a šít.


Žádné komentáře:

Okomentovat