Prohledat tento blog

čtvrtek 16. října 2014

Přenos obrázků na textil

Návod na vlastní obrázky na textil k dalšímu tvoření

Již dlouho jsem nepracovala s přenosovým médiem, které se používá na přenos obrázků na textil. Koupila jsem ho někdy v loňském roce, použila asi 3x  a od té doby leželo ve skříni. Musím to napravit. Můžete si vytisknout vlastní fotografie na laserové tiskárně nebo si vybrat z volně dostupných motivů na netu. Obrázky můžete použít na polštáře, oděvy, obaly na knihy atd. Z mé zkušenosti je nejlepší provést tisk na menším kousku a ten pak použít jako aplikaci na nějaký výrobek. Mám v plánu pár taštiček - kosmetických, pouzdro na brýle nebo mobil atd.

Budete potřebovat přenosové médium, já použila Power Print, široký štětec, látku, na kterou budete obrázek přenášet - nejlépe světlou a ne umělou, chce to přírodní materiál, nejlépe bavlnu nebo len. Zkusila jsem dnes i na džínovinu a není to ono, přenosové lepidlo je vidět a obrázek tak nevynikne. Možná hodně světlá džínovina, ale tu jsem, bohužel, neměla k dispozici. Dále vytištěný obrázek na normálním kancelářském papíru a nějakou podložku, na které budeme lepidlo patlat. Já použila kus kartónu z krabice.
Na látku naneseme štětcem přenosové médium podle předem označených hranic dle velikosti obrázku. Potom natřeme médiem i obrázek z lícové strany. Pořádně potřeme, aby dobře papír nasál tekutinu. Pak přiložíme lícem na natřenou plochu na látce. Pokud váš obrázek obsahuje text - nezapomeňte před vytištěním obraz otočit, protože se obtiskne zrcadlově!!!!
Obrázek pořádně přitiskneme, pomůžeme si houbičkou a pokud máte gumový váleček, můžete i válečkem, Všechno, co vám pomůže, je dobré. Hlavně aby papír s obrázkem byl co nejvíce přitlačen k látce, na kterou jej chceme přenést.
Ukázka obrázku na džínovině.
Na světlé látce - v tomto případě bílá bavlna - staré prostěradlo - přilepený a provlhčený obrázek z rubu prosvítá.
Nyní si počkáte až médium i látka dokonale proschnou!!! NEBO! Nebo použijete urychlovač - vyfénujete na nejteplejší stupeň, ale opravdu úplně do sucha, až si budete skoro myslet, že se to pálí. :-D
Následuje další etapa. Vymytí papíru. Vložíme látku s přilepeným obrázkem do umyvadla. navlhčíme a pomalu a opatrně odrolujeme papír prsty nebo jako já houbičkou. 
Pomalu se nám bude objevovat náš vytištěný obrázek. Médium vytvoří vrstvu, která zachytí barvu z tiskárny a papír se vymyje. Máme obrázek!
 Pak necháme usušit a případně před použitím vyžehlíme přes pečící papír a můžete vesele použít na cokoli.
Takže si můžete vytisknout cokoli, třeba i barevně, já použila jen černobílou, ale vaší fantazii se meze nekladou. Můžete si vytisknout na laserové tiskárně cokoli budete chtít. A pak použít také na cokoli. Třeba fotku vnoučátek babičkám na polštář, na obal na knihu. Manželovi rybářovi štiku na obal na rybářský lístek, kamarádce oblíbeného herce na kosmetickou taštičku, menší obrázky na brože či klíčenky.......
Prostě, co vás napadne.

 Výrobce umožňuje opatrné praní a žehlení přes pečící papír, ale radši doporučuji použít na věci, které není třeba moc často prát, asi bych nepoužívala na tričko apod. Ale na tašky a taštičky, obaly, pouzdra, polštáře a podobné bych použila  s klidem.
Tady je vidět rozdíl mezi použitím na bílou tkaninu a tmavou, například tu mojí zkušebně použitou džínovinu.
Na té je vidět přenosové médium a navíc na tmavém podkladě obrázek moc nevynikne.
Takže? Jednoduché, ne? Co vytvoříte vy? Já se chystám na nějaké malé taštičky. Samozřejmě, až něco vytvořím, budu fotit. A výsledek vám sem co nevidět dám k posouzení.
Pokud něco vytvoříte podle tohoto návodu budu moc ráda, když se pochlubíte a pošlete mi obrázek svého výtvoru. 

Díky za návštěvu a budu se těšit zase příště.







Žádné komentáře:

Okomentovat