Prohledat tento blog

pondělí 9. března 2015

Jablková přesnídávka

Zima končí a po kontrole uskladněných jablek z naší zahrady jsem usoudila, že s nimi musím něco udělat. Na podzim se stále pekly jablečné moučníky,taky jsem uvařila hrnec jablečných povidel. Nyní musím zpracovat ještě zbývající, než budou dobré jen na kompost.

Nejjednodušší bude jablečná přesnídávka! 

Četla jsem různé recepty s přídavky všeho možného, také dokonce s pudinkovým práškem. Brrrr!
Tak to já udělám opravdu přesnídávku z jablek a bez konzervantů, éček a všeho dalšího.



Jablka oloupeme, odstraníme jadřinec, nakrájíme na menší kousky a vložíme do kastrolu. Trošku podlijeme vodou a dusíme za občasného mícháni do měkka.



Když jsou jablka měkká, vlastně rozvařená, pomocí ponorného mixeru z nich vymícháme kaši. Ochutíme cukrem, záleží na tom, jak máte sladká jablka, tedy jen na vaší chuti. Dochutila jsem také citronovou šťávou. Trochu povařila a ještě vařící naplnila do sklenic se šroubovacím uzávěrem.

Sklenice pečlivě vymyjeme horkou vodou a při zavírání víčka dáváme pozor, aby hrdlo sklenice bylo čisté, neopatlané jablky s cukrem.


Horké sklenice postavíme dnem vzhůru a necháme  pomalu vychladnout. Pomalému chladnutí pomůžeme přikrytí ručníkem. Aby sklenice chladly opravdu pomalu, nechám je zabalené v ručníku přes noc a uklidím je až ráno. 


Hotové přesnídávky máte připravené na jakékoli použití a v klidu je můžete dát i nejmenším dětem, protože  neobsahují nic umělého. Je to opravdu čistá přesnídávka z ovoce, pokud to nepřeženete s cukrem  (může být i zdravější hnědý)  je to zdravé mlsání nejen pro naše prcky, ale i pro nás dospělé.

Samozřejmě, pokud máte v mrazáku jahody, borůvky nebo jiné drobné ovoce, můžete je po přidání cukru přidat do jablek a povařit a ochutit směs, nechat v kouscích nebo rozmixovat - jak chcete. 

Hodí se kdykoli na rychlou svačinku, dětem sebou na cesty, na dovolenou, k přípravě moučníků, pohárů atd. Doplnit piškoty nebo smíchat s tvarohem, fantazii se meze nekladou. A ve spíži je kdykoli po ruce a za pár korun.

Přeji dobrou chuť a zase se někdy zastavte.


Žádné komentáře:

Okomentovat